Чи оберуть тернополяни замість дорогої гречки дешеве пшоно?

0
330

Є люди, які не люблять каш ще з дитинства – з’їж манної каші, виростеш великим і сильним. І пхають ложку в рот за маму, тата і всю велику рідню до шостого коліна, не питаючи чи хочеш ти рости сильним і великим. А потім для чоловіків ще в армії – як не вівсянка і то без, здавалося б традиційного «сер», то перловка, як вони її ніжно, але не без долі презирства, називали «кірза». Або гречка.  А коли щодня їсти одне і теж, не дивно, що з часом на це вже і дивитися не хочеться. А ось про пшоняну кашу у нас призабули. Тож сайт ПРО Те публікує кільки старих і водночас кілька модернізованих рецептів з пшона.

Голубці з пшоном і печерицями

голубці з пшономІнгредієнти: — 1 середній качан білокачанної капусти; — 1 склянка пшона; — 200 г шампіньйонів; — 1  морква; — 1 велика цибулина; — соняшникова олія; – 1,5 склянки сметани; – 2 ложки томату; зубчик часнику; – сіль, перець.

Спершу підготуємо капусту: щоб начинку легко було загортати в капустяне листя, потрібно його злегка розм’якшити. Очищений від верхніх листків і вимитий качан капусти повністю занурюємо в киплячу підсолену воду хвилин п’ять. Трохи проварити – капустяне листя стане м’якими і не буде ламатися при спробі звернути голубець.

Далі готуємо  начинку для голубців з грибами. Печериці очищаємо від шкірки, промиваємо. Нарізаємо їх пластинками.

Половину великої цибулини нарізаємо на  дрібненькі шматочки,  моркву натираємо і обсмажуємо до золотистого кольору на соняшниковій олії. Тоді додаємо печериці і смажимо доти, поки вони не стануть м’якими.

Пшоно тим часом відварюємо до половинній готовності, заливши склянку крупи 1,5 склянками води. Перед тим, як його варити, слід добре  промити кілька разів.

З’єднуємо інгредієнти пшоно-грибної начинки, солимо за смаком. Розбираємо капусту на листочки і загортаємо начинку в капустяні листки.

Складаємо їх у каструльку. Заливаємо водою, я якій варилося капустяне листя (тоді голубці будуть смачнішими) і –  на вогонь трохи менше середнього, нехай голубчики готуються. А тим часом приготуємо апетитну підливу. Другу половину цибулини подрібнюємо і пасеруємо  на соняшниковій олії до м’якості. Додаємо ще кілька нарізаних шампіньйонів, томат і сметану.  Вкінці розтовчений зубчик часнику і сіль за смаком.

Коли голубці будуть майже готові (капустяне листя м’яке при проколюванні ножиком), зливаємо воду, якщо її забагато  і виливаємо туди підливу. Готуємо ще хвилин десять-п’ятнадцять.

Пшоняна запіканка з яблуками і персиками

пшоняна запіканкаІнгредієнти: — 2 склянки пшона; – 3 скл. води; – склянка молока; – 1 ст. ложка масла; –  яблука 4-5 штуки;  – 2-3 ст.  ложки борошна;  – 3 ст. ложки меду; –  банка консервованих  персиків; – 3 яйця;  – 1п. ванільного цукру; –  2 ст. ложки цукру; – пів чайної ложки кориці.
Варимо кашу. Спочатку пшоно перебираємо, добре промиваємо в кількох водах. Тоді заливаємо водою, доводимо до кипіння і відкидаємо на сито та ще раз промиваємо під проточною водою. Далі вже варимо до готовості  з молоком. В  кінці додаємо масло і мед. Коли охолоне додаємо 1 яйце,вимішуємо. Якщо буде рідкуватим, то ще можна борошно.

Яблука натерти або порізати скибками. Половину каші викладаємо на форму і зверху яблука,  посипані корицею. Тоді на  яблука розкладаємо половинки  персиків і накриваємо рештою пшона.

Збиваємо 2 яйця з 1п.ванільки і 2 ст. ложками цукру. Заливаємо зверху і в духовку запікати півгодини. Цукру можна за бажанням і більше.

Рибна юшка з пшоном

рибна юшка з пшономІнгредієнти: – цибуля ріпчаста – 1 шт ; Корінь петрушки – 1 шт;  – морква – 1 шт ; – риба річкова – 800 г. (чим більше видів, тим краще); – горілка – 50 гр; – пшоно  – 1/3 склянки; – бульйон рибний – 2 л; – 2-3 листки лаврові; – чорний перець ( горошини ) – 8 штук;  картопля – ( кількість залежить від того, хто як любить); зубчик часнику; приправа із трав до риби; зелень; сіль; – кріп – 1 пучок

Рибу очистити і нарізати порційними шматками. Залити холодною водою і поставити на сильний вогонь. Як тільки закипить, зняти піну, зменшити вогонь і посолити. Варити на слабкому вогні 10 хвилин.

Промити цибулину ( не чистити ! ). Моркву розрізати вздовж на 6-8 частин. Картоплю очистити, промити і нарізати великими часточками. Пшоно промити холодною водою. Покласти в бульйон перець,  розрізану цибулю, моркву, картоплю і пшоно. Варити до готовності пшона.  Покласти в юшку лавровий листок,  приправу до риби і потримати на слабкому вогні 5 хвилин. Вийняти цибулину і лавровий листок. Додаємо дрібно нарізану зелень.

Можна хлюпнути туди грамів 50 горілки.

Каша

пшоняна кашаІнгредієнти: —  1 склянку пшона;  3 склянки води; –  1 склянка молока; –  сіль; – масло; – мед.

Всі зернинки проса повинні бути великі, рівні, без пошкоджень, а колір їх – жовтий. Не слід використовувати блідо-жовте або бежеве пшоно.

У каструлю середньої величини виливаємо  воду, перемішуємо і висипаємо промиту крупу, додаємо сіль. Доводимо суміш до кипіння. Зливаємо воду, через сито промиваємо пшоно ще раз. Тоді його знову у каструлю, заливаємо молоком і варимо до готовності, періодично помішуючи. Приблизно 20 хвилин. В кінці додаємо вершкове масло. Перед подачею на стіл  можна приправити за смаком: посипати сухофруктами, додати мед або оливкову олію.

Крокети з пшона з грибами

крокети з пшонаІнгредієнти: півтори склянки пшона; – 2 склянки овочевого або м’ясного бульйону; – 350 г печериць; – 2 цибулини середнього розміру; – 1 яйце; зубець часнику; – 100 г білих панірувальних сухарів; – 2 склянки олії для фритюру; – чорний мелений перець.

Пшоно перебираємо. Потім ретельно промиваємо його в холодній воді щонайменш тричі. Доводимо пшоно до кипіння у великій кількості води, відкидаємо на сито і знову промиваємо водою. Заливаємо підготовлену пшоняну крупу бульйоном і варимо на малому вогні, поки вона не розвариться. При необхідності випаровуємо зайву рідину. Солимо  і поперчимо зварену крупу до смаку. Вимішуємо пшоняну кашу, поки вона не стане тістоподібною.

Цибулю і гриби дрібно кришимо. Обсмажуємо цибулю на олії до золотавого кольору. Додаємо до цибулі гриби і тушкуємо  до готовності. Часник дрібно нарізаємо. Додаємо  його до цибулі і грибів, і тушкуємо ще пару хвилин. Солимо і перчимо.

Збиваємо яйце.

З пшоняної маси ліпимо круглий коржик завтовшки 0,5 см, діаметром 7-8 см. На центр коржика кладемо повну чайну ложечку грибної начинки і защипуємо у вигляді кульки.

Розігріваємо олію у фритюрниці або  у вузькій каструльці. Смажити можна починати, коли крапля води, що потрапила у фритюр видає гучний тріск.

Підготовлені крокети спочатку вмочуємо в збите яйце, а потім обкачуємо в сухарях і обсмажуємо у фритюрі до золотавого кольору.

Готові крокети викладаємо на паперовий рушник, щоб стекла олія.

Подаємо крокети із зеленню. Можна оздобити їх відвареною п’ять хвилин у воді і підкисленою лимоном брюссельською капустою.  Також крокетами можна   гарнірувати м’ясо.

Козацький куліш

IMG_6305Інгредієнти: – склянка пшона; – вода (скільки вбере), приблизно до двох літрів; –  4-5 картоплин (за бажанням); – 300 г свинини; – сало; – перець горошком; –  лавровий лист; – корінь петрушки; – зелень петрушки; – сіль.

Ідеальний варіант – готувати куліш  на вогні. М’ясо свинини нарізати на невеликі шматки, порізати цибулю і поставити це на невеликий вогонь. Якщо свинина не жирна, можна додати трошки олії і води.  Але найкраще – смажити на салі. Як трошки потушкується, посолити, додати моркву і  корінь петрушки.

Поки м’ясо з овочами готується, ретельно кілька разів  промити пшоно. Останній раз – кип’ятком.

Далі – доливаємо води до м’яса, щоб його закрила повністю,  всипаємо пшоно. Можна одночасно додати і трохи порізаної картоплі. Але це вже буде на сучасний лад. Козаки не знали, що таке бараболя. Вкінці додаємо перець горошком і лавровий лист. Підсолюємо, якщо треба.

Пшоно має повністю зваритися і маса повинна вийти в’язка,  як сметана. Посипаємо зеленню петрушки.

 

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ