Чи варто тернополянам звертатися до центру зайнятості?

0
205

osvit6Сталося так, що ви залишилися без роботи. Здавалося б, найлегший спосіб знову працевлаштуватися – звернутися до служби зайнятості. Але перш ніж стати на облік, варто врахувати деякі деталі. Отже:

Стаття

Перше, чим поцікавляться працівники цієї структури – за якою статтею вас звільнили з попередньої роботи. Як правило є 3 варіанти:

ст. 36 – за згодою сторін;

ст. 38 – за власним бажанням;

ст. 40 – в зв’язку з скороченням чисельності або штату працівників.

Якщо у вас ст.38, то виплачувати допомогу по безробіттю почнуть лише через 3 місяці. В інших випадках через 9 днів.

Стаж

Розмір допомоги залежить від страхового стажу. Якщо він не перевищує 2 років, то виплати призначають в розмірі 50% від суми середньомісячної заробітної плати на останньому місці роботи; від 2 до 6 років – 55%; від 6 до 10 років – 60%; понад 10 років – 70%. Це тільки перші 3 місяці. Далі сума нарахувань буде зменшуватися. Безробітному без стажу можна розраховувати на мінімальну виплату – близько 500 грн.

Очікування

Допомога надходитиме на ваш рахунок два рази на місяць. Але грошових надходжень доведеться чекати, як мінімум, 40-60 днів, поки йде перевірка і аналіз даних безробітного.

Обов’язкова явка

Вам доведеться спочатку раз на тиждень відвідувати свого куратора. Потім 3 рази на місяць, а далі – мінімум раз на 30 днів. Якщо ви пропустите ці «відвідини» без поважної причини, вас можуть позбавити статусу безробітного або призупинити виплату коштів.

Тільки допомога

Поки ви стоїте на обліку у службі зайнятості, будь-який підробіток для вас – табу. Якщо там довідаються про ваші додаткові доходи, доведеться повернути всі отримані від держави кошти. Єдине чим дозволено займатися – громадські роботи.

Безвідмовність

Якщо робота, яку  запропонують, з тих чи інших причин вас не влаштовує, ви можете відмовитися. Але тільки двічі. Якщо так сталося, вас знімають з обліку і далі все доводиться починати спочатку. Тобто самотужки шукати роботу.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ